Biserica Sf. Gheorghe Sînpetru

Biserica Sf. Gheorghe Sînpetru

Cult: ortodox. Localitatea: sat Sânpetru, com. Sântămărie Orlea Ctitorie cnezială din piatră de dimensiuni relativ mici, are ca plan un naos şi un altar de formă dreptunghiulară, accesul făcându-se printr-un portal gotic. Sub tencuiala altarului se află picturi murale din sec. XIV-XV.


Sânpetru, se află la aproximativ jumătatea distanţei dintre Râu de Mori şi Sântămărie Orlea. În hotarul Sânpetrului, pe locul numit “La Mar”, se află ruina unei incinte, poate vechea curte a cnejilor locali. Biserica monument de arhitectură din această localitate, tot o ctitorie cnezială, păstrează unele elemente interesante ale stilului romanic şi gotic. Biserica românească de aici, datată în secolele XIVXV, oferă vizitatorilor ei două portaluri demne de atenţie. Faţada de vest se prezintă ca o mică expoziţie de piese romane refolosite.

De dimensiuni mici, Biserica Sf. Gheorghe este o ctitorie cnezială ce datează probabil de la începutul secolului al XIV-lea, având ca plan un naos şi un altar de formă dreptunghiulară, accesul făcându-se printr-un portal gotic. Sub tencuiala altarului se află picturi murale, care pe baza sondajelor făcute se apreciază că ar data de la sfârşitul secolului al XIVlea sau începutul secolului al XV-lea. Portalul de pe faţada de vest a fost împodobit în a doua jumătate a secolului al XI-lea cu un decor geometrizat, iar în luneta era reprezentată probabil icoana de hram. Un grafit din 1522 este în concordanţă cu datarea propusă. În navă, pe peretele nordic, se păstrează o pictură, ce stilistic se încadrează în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Pe tâmpla de zid se aflau patru icoane pictate pe lemn, care au fost atribuite de Vasile Drăguţ unui pictor deosebit de activ în Ţara Haţegului în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Simion din Piteşti. Trei dintre aceste icoane se află în colecţia de artă veche românească de la Mănăstirea Arad-Gai. Ele reprezintă pe Maria cu Pruncul între arhangheli, Deisis şi Sf. Ioan Botezătorul, ultima fiind semnată cu iniţialele P(opa) S(imion) Z(ugravul). Restaurarea acestui monument va da istoriei artei româneşti un preţios material.


Galerie foto