Castelul contelui Nopcsa

Povestea clanului Nopcsa este acum trecut încheiat. Familia lor, care a fost una dintre cele mai celebre în toată Transilvania, s-a stins în mod dramatic odată cu ultimul Nopcsa. Castelul nu are mai mult de 200 de ani, dar familia Nopcsa, care şi-a avut aici ultima reşedinţă, este atestată documentar de la 1367.


Castelul de la Săcel, fostă proprietate a familiei, amiteşte de o lume astăzi trecută. O lume cu baroni şi contese, trăsuri şi castele, baluri şi jafuri. Istoria clanului Nopcsa se împleteşte cu trecutul mai multor famili nobiliare din Transilvania, între care şi a Huniazilor. Numele lor, Nopchia, care înseamnă “Noapte”, a fost maghiarizat după 1701, devenind Nopcsa.

Castelul Nopcsa este situat în satul Sacel (între Sântămăria Orlea şi Râu de Mori, DJ 686). Clădirea este într-o stare avansată de degradare, dar respiră încă teribila istorie a clanului Nopcsa.

Este unul dintre monumentele istorice ale judeţului Hunedoara. Toţi nobilii vremii i-au călcat pragul cu două secole în urmă. Acum însă castelul de la Săcel este doar o ruină care aşteaptă decizia autorităţilor pentru a putea supravieţui.

Fastuoasa clădire, care a slujit drept locuinţa familiei Nopcsa, a ajuns acum o veritabilă ruină. Acoperişul stă să se prabuşească în orice moment, zidăria nu e nici ea mai bună, iar sălile – în care pe vremuri se întrunea nobilimea la baluri – acum sunt de nerecunoscut. Cei care cunosc castelul de mai mult timp, respectiv personalul de la şcoala din Săcel, îşi aduc aminte de existenţa unei săli construită în totalitate din lemn de nuc.