Muzeul satului haţegan Peşteana

Muzeul satului haţegan Peşteana

În Peşteana exista un muzeu, prin faţa căruia trece oricine vrea să meargă pe scurtătură de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa la Biserica “Sf. Nicolae” din Densuş, vestitul monument istoric, o bijuterie arhitectonică medievală. Observi imediat căsuţa veche de lemn, cu cerdacul ascuns de verdeaţa viţei de vie.


Anton Socaciu s-a născut la Peşteana, dar a plecat devreme din sat. La pensie a revenit în satul natal, recuperând casa părintească şi făcându-şi un ţel din a salva acele valori culturale care, crede el, îi reprezintă zona, ca şi din educarea tinerilor din sat în spiritul respectului şi al dragostei faţă de aceste valori.

Când s-a întors în sat a ştiut de la bun început că acea căsuţă veche din lemn, aproape dărâmată, cu acoperişul năruit pe jumătate, aflată nu departe de casa lui părintească, este cea mai potrivită acest scop. A cumpărat-o fără să stea pe ganduri de la moştenitorii bătrânei care locuise acolo, cu intenţia clară de a o transorma într-un muzeu al comunităţii.

Casa are pod, pivniţă şi trei încăperi, în care se intră direct din cerdac, toate proiectate să devină săli de muzeu: o expoziţie, o sală de documenatre şi o bucătărie tradiţională funcţională.