Rezervaţia ştiinţifică Gemenele

Rezervaţia ştiinţifică Gemenele

O suprafaţă de 1932 ha protejate. Un petec de pământ cu care ne mândrim, fiindcă este una dintre ultimele păduri primare neafectate existente în Europa si tot aici se află şi singura zonă de pădure antică amestecată. Biologii ne-ar putea povesti despre însemnătatea acestui fapt, iar rangerii salvamontiştii şi cei care lucrează la casa laborartorului despre efortul depus pentru protejarea ariei.


Rezervaţia ştiinţifică Gemenele - Tău Negru este sub administrarea directă a Academiei Române şi pentru a o traversa sau a o vizita e nevoie de autorizaţie eliberată de Academie! Este o zonă cu adevărat sălbatică, în care trăiesc multe din cele 1186 de specii de plante superioare din Retezat, lăsate să trăiască liber în habitatul lor natural, ferite de efectele civilizaţiei. Să avem grijă de ele!

În inima rezervaţiei la 1770 m altitudinea se află Casa Laborator, construită de Academia Română, dotată cu tot inventarul necesar cercetărilor ştiinţifice. De numele celor care au activat aici se leagă căteva realizări impresionante: Institutul de cercetări şi amenajări silvice Bucureşti a studiat cu succes regenerarea, conservarea şi extinderea spre golul alpin al molidişurilor, impădurirea găurilor de ger, biologia şi ecologia zimbrului, biologia caprei negre, recolonizarea marmotei şi popularea lacurilor alpine cu păstrăvi.

Google Map


Galerie foto