Râuşor

Râuşor

Cine a călcat vreodată peste stâncile cenuşiu-verzi ale Retezatului va rămâne pe veci în suflet cu chemarea lui, cine a băut din apa Râuşorului nu va avea linişte până nu va revedea acest munte din nou, aşa cum spunem noi cei mulţi 'munte al sufletului nostru.


Cine se va oglindi în apa Bucurei va şti să înţeleagă ca în liniştea marelui lac glaciar se ascunde sufletul şi legenda marelui munte, sa stai culcat cu faţa spre lac într-o noapte de vară te va face să te simţi plutind între stelele căii lactee. Cine va urca în Peleaga va înţelege de ce merită să-ţi dai sufletul să ajungi pe un vârf de munte. Cine va străbate codrii va simţi foşnetul sălbăticiei şi încleştarea naturii în zilele în care cei doi uriaşi parcă vor să-şi reia stăpânirea muntelui.

Legenda ne spune că acum mii şi mii de ani doi uriaşi s-au luptat pentru o prea frumoasa fată şi unul din buzdugane a zburat şi a retezat vârful care semeţ se înalţă dinspre Ţara Haţegului - vârful RETEZAT.

Pârtia de schi din Râuşor, unica pârtie de schi din masivul Retezat şi totodată recunoscută ca una dintre cele mai bune din zona de vest a ţării, este dotată cu teleschi având o lungime de 1.200 m şi o diferenţă de nivel de 380 m concepută pe două secţiuni de teleschi. Din vârful pârtiei principale au fost create 3 trasee diferenţiate pe grade de dificultate.

  • Traseul clasic - se coboară pe pârtia clasică (nordvest) primii 300 de m fiind de dificultate ridicată (aprox 1300m lungime)
  • Traseul prin pădure - din vârful pârtiei se pleacă spre nord, traseul şerpuind prin pădure şi urmează după aproximativ 1000 de metri să se intersecteze cu traseul clasic la jumătatea pârtiei (aproximativ 1500m lungime).
  • Traseul pe la releu - din vârful pârtiei se pleacă spre nord ca imediat să se vireze stânga spre nordvest (spre releu) apoi la releu ne intersectăm cu traseu 2, apoi cu traseul 1 la jumătatea pârtiei (aproximativ 1500m lungime) Porţiunea de pârtie de la jumătate spre bază poate fi folosită pentru schiorii începători. Se poate practica săniuşul, se pot face drumeţii montane şi pot vizita obiectivele turistice din zonă.

Google Map


Galerie foto