Sarmizegetusa

Sarmizegetusa, colocvial Grădişte, (în maghiară Várhely, în trad. "Locul Cetăţii") este un sat în judeţul Hunedoara, Transilvania, România. Este reşedinţa comunei Sarmizegetusa.


Pe teritoriul localităţii se găsesc ruinele cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei romane.

Denumirea populară românească a localităţii este aceea de Grădişte, nume preluat pe filieră slavă (Grad = cetate), cu referire la ruinele cetăţii Ulpia Traiana. Numele maghiar Várhely (Locul Cetăţii) face de asemenea referire la ruinele găsite în perimetrul localităţii. În anul 1941, în contextul protocronist interbelic, Grădiştea a primit denumirea oficială Sarmizegetusa.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala Daciei romane, situată la o distanţă de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele oraşului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic în localitatea Sarmizegetusa.

Dacă vechea capitală a Daciei preromane se situa în Munţii Orăştiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romană era amplasată pe un teren aproape şes, în bazinul Haţegului, la cota 531 m. Oraşul se afla la aproximativ 8 km depărtare de trecătoarea care face legătura între Banat şi Transilvania şi care purta în antichitate numele de Tapae, astăzi "Porţile de Fier ale Transilvaniei". Alegerea amplasamentului pentru întemeirea oraşului s-a făcut în baza avantajelor strategice şi economice, cu Munţii Retezat la sud şi Munţii Poiana Ruscă la nord, constituiau bariere naturale greu de străbătut pentru eventualii atacatori. Teritoriul metropolei se întindea de la Tibiscum la Micia, până la intrarea Jiului în defileu, un teritoriu propice în care capitala s-a putut dezvolta în linişte, fiind apărată de castrele Tibiscum, Voislova, Micia şi Bumbeşti.

Prin Ulpia Traiana trecea drumul imperial care venea de la Dunăre şi făcea legătura cu extremul nord al provinciei, la Porolissum (Moigrad).

Google Map