Trase nr.6

Cabana Pietrele – Valea Stânişoarei – Lacul Stânişoara – Şaua Retezatului – Vf. Retezat


Masiv Montan:   Retezat

Marcaj:   Triunghi albastru pe fond alb

Timp de mers:   3½ – 4 ore

 

Sezonalitate:   Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului, nerecomandat în sezonul de iarnă în porţiunea cuprinsă între Lacul Stânişoara şi Şaua Retezatului. Iarna este recomandat ca accesul în această zonă să se facă prin Şaua de Iarnă a Retezatului.

 

Grad de dificultate:   Mediu.   Diferenţa de nivel: 1000 m.

 

Nivel de echipare:   Echipament de drumeţie, special pe timp de iarnă la parcurgerea porţiunii cuprinsă între Lacul Stânişoara şi Şaua Retezatului.

 

Prezentare:   Este un traseu turistic de acces între Cabana Pietrele şi Vf. Retezat prin Valea Stânişoarei. Porneşte de la Cabana Pietrele – 1480 m alt. împreună cu traseul cruce albastră pe fond alb ce merge la Râuşor, până la o bifurcaţie indicată, unde îl lasă la dreapta. Din acest punct traseul urcă în continuare pe Valea Stânişoarei, părăsind la un moment dat zona împădurită şi intrând în zona jneapănului. Traseul urmăreşte firul văii, trece de zona numită La Borduleţ și ajunge în zona căldării glaciare unde se află Lacul Stânişoara – 1990 m alt.  Din dreptul lacului traseul coteşte la dreapta, urcând domol la început şi pieptiş mai apoi în Şaua de vară a Retezatului – 2251 m alt. Pe timp de iarnă, accesul în această zonă se face prinŞaua de iarnă a Retezatului, aflată mai spre stânga, şa care este mult mai blândă şi care nu formează cornişe de zăpadă. În acest punct se întâlnesc traseele bandă roşie pe fond alb şi bandă galbenă pe fond alb care vin dinspre Pui respectiv dinspre Bucura şi urcă împreună cu traseul nostru spre Vf. Retezat – 2482 m alt. Înainte de a atinge vârful de pe Culmea Lolaia apar trasele bandă roşie pe fond alb şi bandă galbenă pe fond alb ce vin dinspreRâușor, respectiv Pietrele prin Şaua Lolaia. Pe vârf  mai întâlnim şi traseul triunghi roşu pe fond alb ce a urcat din Râuşor pe Culmea Prelucele-Retezat.