Traseu nr.9

Lacul Galeş – Şaua Zănoagelor – Tăurile din Valea Rea – Şaua Pelegii


Masiv Montan:   Retezat

Marcaj:   Cruce roşie pe fond alb

Timp de mers:   2 – 2½ ore

 

Sezonalitate:   Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului, nerecomandat în sezonul de iarnă în porţiunea cuprinsă între Tăurile din Valea Rea şi Şaua Pelegii.

 

Grad de dificultate:   Mic.   Diferenţa de nivel: 400 m.

 

Nivel de echipare:   Echipament de drumeţie, special pe timp de iarnă la parcurgerea porţiunii de traseu cuprinsă între Tăurile din Valea Reaşi Şaua Pelegii.

 

Prezentare:   Este un traseu turistic de legătură între Lacul Galeş şi Șaua Pelegii prin Valea Rea.  Acest traseu, care poate fi o variantă de a ocolii Porțile Închise, porneşte de lângă Lacul Galeş – 1990 m alt. din traseul triunghi roşu ce vine de la Cabana Pietrele pe Valea Galeş şi urcă pe Vf. Mare prin Şaua Vf. Mare. După ce ocoleşte lacul traseul se înscrie în urcuş spre Culmea Valea Rea până în Şaua Zănoagelor – 2270 m alt., lăsând undeva în dreapta Tăurile Zănoagele Galeşului. În continuare traseul coboară în Valea Rea, traversează zona Tăurilor din Valea Rea și împreună cu traseul triunghi galben pe fond alb ce vine de la Cabana Pietrele pe Valea Rea (dreapta), urcă în Şaua Pelegii – 2285 m alt. În acest punct se întâlnește traseul de creastă bandă roşie pe fond alb ce vine de la Pui prin Porțile Închise şi traseul cruce galbenă pe fond alb ce vine de pe Vf. Custura, peste Vf. Păpușa (stânga) şi merg spre Râușor, respectiv Lacul Bucura peste Vf. Peleaga. Tot de aici pleacă traseul punct albastru pe fond alb spre Brazi prinPoiana Pelegii.