Trase nr.17

Pui – Hobița – Valea Râu Bărbat – Stâna de Râu – Tăul Țapului – Porțile Închise


Masiv Montan:   Retezat

Marcaj:   Punct roșu pe fond alb

Timp de mers:   9 – 10 ore

 

Sezonalitate:   Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului, nerecomandat în sezonul de iarnă în porţiunea cuprinsă între Stâna de Râu și Porțile Închise.

 

Grad de dificultate:   Mare.   Diferenţa de nivel: 2000 m.

 

Nivel de echipare:   Echipament de drumeţie, special pe timp de iarnă la parcurgerea porţiunii de traseu cuprinsă între Stâna de Râu și Porțile Închise.

 

Prezentare:   Este un traseu turistic de acces între Localitatea Pui de pe Valea Streiului şi Refugiul Stâna de Râu în prima lui parte și de acces între Stâna de Râu și Porțile Închise în partea a doua. Porneşte din localitatea Pui, împreună cu traseul de creastă bandă roșie pe fond alb ce merge la Râușor pe la Refugiul Baleia, pe drumul modernizat ce trece prin localitatea Râu Bărbat până în localitatea Hobița la o bifurcație. Aici traseul bandă roșie pe fond alb face la dreapta pe Creasta Șerelului, iar traseul nostru, urmând drumul nemodernizat de pe Valea Râu Bărbat, trece de confluența cu Valea Murgușa (dreapta), lasă pe partea dreaptă Culmea Găieru și ajunge în Stâna de Râu. După ce trece de refugiu, intersectează traseul triunghi albastru pe fond alb ce vine de la Refugiul Baleia prin Șaua Gorova (dreapta) și urcă pe Vf. Custura prin Șaua Custurii (stânga), trece firul apei și urcă pieptiș prin pădure până la Tăul Țapului – 2070 m alt. De aici, ocolind prin stânga lacul, urcă spre creastă în Porțile Închise. Aici întâlnește traseul de creastă bandă roșie pe fond alb, ce vine dinspre localitatea Pui pe Culmea Lăncița (dreapta) și merge spre Râușor peste Vf. Păpușași Vf. Peleaga.